Viški hib nominiran za najbolji suvenir Plavog cvijeta

Bez autora
Jul 24 2011

U skladu s propozicijama akcije "Volim Hrvatsku" o provedbi natjecanja Plavi cvijet - koja se u Splitsko-dalmatinskoj županiji zove Sunčani cvijet sa sloganom "Budi šesna i čista Dalmacijo moja" - povjerenstvo Turističke zajednice Županije ove je godine za svoje kandidate predložilo Promajnu, Podgoru, Supetar i Makarsku. Za najljepši i najuređeniji park predložen je park Gospin otok u Solinu, za najljepšu i najuređeniju javnu plažu natječe se Nikolina u Baškoj Vodi, za naljepšu i nauređeniju okućnicu Eduard Ivandić iz Promajne te Turističko-informativni centar u Tučepima, a za najturističkiju ponudu i zanimljivost obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Kaštelanac iz Gornjeg Sela na Šolti. U kategoriji najboljeg suvenira nominiran je Viški hib s poljoprivrednog obrta Brojne u Visu. U obrazloženju prijedloga Promajne među ostalim stoji da je mjesto ove godine unaprijedilo hortikulturno održavanje zelenih površina, posebno ulaz u mjesto i park. Na plaži je otvoren još jedan suvremeni toalet, obnovljeni su tuševi i poboljšana je opremljenost kabinama za presvlačenje. Uveden je novi, poboljšani način zbrinjavanja otpada.

Viški hib nominiran za najbolji suvenir Plavog cvijetaU skladu s propozicijama akcije »Volim Hrvatsku« o provedbi natjecanja Plavi cvijet - koja se u Splitsko-dalmatinskoj županiji zove Sunčani cvijet sa sloganom »Budi šesna i čista Dalmacijo moja« - povjerenstvo Turističke zajednice Županije ove je godine za svoje kandidate predložilo Promajnu, Podgoru, Supetar i Makarsku.

Za najljepši i najuređeniji park predložen je park Gospin otok u Solinu, za najljepšu i najuređeniju javnu plažu natječe se Nikolina u Baškoj Vodi, za naljepšu i nauređeniju okućnicu Eduard Ivandić iz Promajne te Turističko-informativni centar u Tučepima, a za najturističkiju ponudu i zanimljivost obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Kaštelanac iz Gornjeg Sela na Šolti. U kategoriji najboljeg suvenira nominiran je Viški hib s poljoprivrednog obrta Brojne u Visu.

U obrazloženju prijedloga Promajne među ostalim stoji da je mjesto ove godine unaprijedilo hortikulturno održavanje zelenih površina, posebno ulaz u mjesto i park. Na plaži je otvoren još jedan suvremeni toalet, obnovljeni su tuševi i poboljšana je opremljenost kabinama za presvlačenje. Uveden je novi, poboljšani način zbrinjavanja otpada.

U Podgori je pak uređen reprezentativni ured s info-punktom. Nasute su i uređene plaže ispred hotela Minerva, Aurora i Primordia. Stvoreno je 2500 metara četvornih novih plažnih površina, a plažu Centar već drugu godinu krasi Plava zastava.

Supetar je u proteklih godinu dana, unatoč financijskim problemima, mnogo uložio u uređenje mjesta. Smeđim pločama turističke signalizacije obilježeni su ulazi u staru gradsku jezgru i napravljena je prva kulturna ruta kroz stari dio grada pod nazivom »Dan s Rendićem« koja goste upoznaje s djelom kipara Ivana Rendića. U svibnju je očišćeno podmorje u supetarskom portu, a sve supetarske plaže goste dočekuju spremne još od ožujka.

Makarska je sagradila novu višenamjensku sportsku dvoranu s oko 2000 sjedećih mjesta u sklopu koje je zatvoreni bazen sa svim pratećim sadržajima i 300 sjedećih mjesta. Uz veliku su dvoranu i dvije manje namijenjene borilačkim vještinama. Makarsko gradsko groblje Svetoga Križa prošireno je za stotinjak grobnica.

Obitelj Kaštelanac ima dugu tradiciju uzgoja autohtone šoltanske loze sorte dobričić od koje dobiva kvalitetno crno i rose vino. Priča o dobričiću kao izgubljenom grozdu Europe zanimljiva je poznavateljima vina jer je riječ o lozi koja dospijeva samo na Šolti, a s grozdom crljenka roditelj je poznatih plavaca. Nakon dozrijevanja u hrastovim bačvama, flaširaju ga u boce 0,75 litara. Obitelj se uspješno bavi i maslinarstvom, što potvrđuju brojne zlatne medalje za kvalitetu ekstradjevičanskog maslinovog ulja na međunarodnom natjecanju »Maslina«, i to svake godine počevši od 2005. Uvršteni su i u županijski projekt »Maslinovi puti«.

Još od antičkih vremena na otoku Visu spravljao se hib, specijalitet od smokava. Tradicionalna ručna izrada te harmonija okusa smokava, travarice i aromatičnog bilja čine je osebujnom. Hib se čuva u suhom lišću lovora, ružmarina i koromača kojima se otočke arome sjedinjuju u slastan zalogaj. U viškim se kućama hib služio u posebnim prigodama, osobito za blagdane te dragim gostima. Posluživao se narezan na tanke ploške uz travaricu. Darovati nekomu hib značilo je darovati najbolje. Proizvodnju hiba podržavaju Ministarstvo poljoprivrede, Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj SUNCE, Grad Vis i poljoprivredna zadruga Podšpilje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik